Годівля птиці.
І. Особливості нормування годівлі птиці.
1.
Нормування кількості поживних речовин у 100 г сухої суміші.
2.
Годівлю нормують за кількістю обмінної енергії.
3.
Визначають кількість сирого протеїну.
4.
Вираховують енергопротеїнове відношення.
5.
Визначають кількість незамінних амінокислот ( лізин, метіонін, цистін,
триптофан).
6.
Кількість кальцію і фосфору.
ІІ. Типи годівлі птиці.
Типи годівлі : сухий, вологий, комбінований.
Сухий тип – годують птицю сухими розсипчастими кормами.
Позитивні якості цього типу : легко роздавати, довго зберігаються, краще
поїдаються.
Вологий тип – сухі корми замішуються на м’ясних
бульйонах, воді, сироватці, соковитих кормах. Негативні якості цього типу :
важко роздавати, короткий термін зберігання, додаткові людські затрати по
очищенню годівниць.
Комбінований тип – поєднують годівлю сухими та вологими
кормами.
ІІІ. Корми в годівлі птиці.
Концентровані корми – всі види зерна.
Соковиті корми – силос, коренебульбоплоди, зелена трава.
Залишки технічного виробництва – макуха, шріт, висівки.
Корми тваринного походження – сироватка, обезжирений сир,
м’ясо-кісткове, рибне, кров’яне борошно.
Грубі корми - трав’яне борошно.
ІУ. Годівля курей-несучок.
Курей-
несучок на фабриках утримують рік. Годівлю курей-несучок ділять на фазову і безфазову.
Фазова : 1 фаза від
150 до 300 днів. У птиці максимальна несучість. Добова норма корму від 124г до
140 г на голову, регулюють кількістю знесених яєць за період. Норми годівлі : сирий протеїн –
20%, обмінна енергія – 1100 КДж.
2 фаза – 301 – 420
днів. Несучість зменшується стабільно. Норми годівлі зменшують. Сирий протеїн – 18%, обмінна
енергія – 1070 КДж.
3 фаза – 421-520
днів. Несучість зменшується на половину. Сирий протеїн –
13-15%, обмінна енергія – 1050 КДж. Застосовують голодні дні – 1 або 2 дні
птицю зовсім не годують, тільки напувають. Птицю годують в основному
концентрованими кормами, які складаються з різних видів зерна: кукурудза,
ячмінь, овес, пшениця, горох. Відходи
виробництва: макуха, шрот, корми тваринного походження - м’ясо-кісткове
борошно, рибне борошно, кров’яне. Курям можна згодовувати трав’яне борошно.
Мінеральні підкормки, особливо крейда (джерело Са).
Безфазовий тип - птицю цілий рік годують повноцінними
кормами, кількість
корму на день залежить від несучості за певний період. Збільшується несучість –
збільшується кількість корму, але не більше 140 г.
У.
Годівля курчат.
Птиця
відноситься до молодняку віком до 150 днів. На протязі цього терміну вимоги до
годівлі різні. Визначають такі періоди :
Нульовий
– птиця віком від виведення до 5 діб. Добові норми сирого протеїну – 20%,
обмінної енергії – 1130 КДж. Світловий день постійний. Годують 6-8 разів на
день, в основному пшеничні крупи грубого помолу, щоб не було проносів.
Перший –
від 6 до 30 діб. Висока інтенсивність росту – вага курчат збільшується в 10
разів. Сирий протеїн – 19%, обмінна енергія – 1100 КДж. Зменшується світловий
день, кожен день на півгодини.
Другий –
від 31 до 60 діб. Продовжується інтенсивність росту, вага по відношенню до
нульового періоду збільшується у 18 разів. Сирий протеїн 18-17%, обмінна
енергія – 1070 КДж.
Третій –
від 61 до 90 діб. Інтенсивність росту уповільнюється. Сирий протеїн – 15-16%,
обмінна енергія – 1050 КДж.
Четвертий
– від 91 до 150 діб. Особливість цього періоду щоб не настала передчасна
статева зрілість. Для цього скорочують світловий день до 8 годин і вводять
голодні дні. Зменшують норми годівлі. Сирий протеїн – 13%, обмінна енергія –
1030 КДж. Якщо в цей період птиця починає нестись, у неї дуже малі яйця, або
відбувається розрив клоаки, що приводить до канібалізму у птиці, якого
неможливо викоренити. Птицю всю здають, а це великі збитки для господарства.
Комментариев нет:
Отправить комментарий