понедельник, 25 мая 2020 г.

Годівля птиці.


Годівля птиці.
І. Особливості нормування годівлі птиці.
1.     Нормування кількості поживних речовин у 100 г сухої суміші.
2.     Годівлю нормують за кількістю обмінної енергії.
3.     Визначають кількість сирого протеїну.
4.     Вираховують енергопротеїнове відношення.
5.     Визначають кількість незамінних амінокислот ( лізин, метіонін, цистін, триптофан).
6.     Кількість кальцію і фосфору.
ІІ. Типи годівлі птиці.
Типи годівлі : сухий, вологий, комбінований.
Сухий тип – годують птицю сухими розсипчастими кормами. Позитивні якості цього типу : легко роздавати, довго зберігаються, краще поїдаються.
Вологий тип – сухі корми замішуються на м’ясних бульйонах, воді, сироватці, соковитих кормах. Негативні якості цього типу : важко роздавати, короткий термін зберігання, додаткові людські затрати по очищенню годівниць.
Комбінований тип – поєднують годівлю сухими та вологими кормами.
ІІІ. Корми в годівлі птиці.
Концентровані корми – всі види зерна.
Соковиті корми – силос, коренебульбоплоди, зелена трава.
Залишки технічного виробництва – макуха, шріт, висівки.
Корми тваринного походження – сироватка, обезжирений сир, м’ясо-кісткове, рибне, кров’яне борошно.
Грубі корми - трав’яне борошно.
ІУ. Годівля курей-несучок.
Курей- несучок на фабриках утримують рік. Годівлю курей-несучок ділять на фазову і безфазову.
Фазова : 1 фаза від 150 до 300 днів. У птиці максимальна несучість. Добова норма корму від 124г до 140 г на голову, регулюють кількістю знесених яєць за період. Норми годівлі : сирий протеїн – 20%, обмінна енергія – 1100 КДж.
2 фаза – 301 – 420 днів. Несучість зменшується стабільно. Норми годівлі зменшують. Сирий протеїн – 18%, обмінна енергія – 1070 КДж.
3 фаза – 421-520 днів. Несучість зменшується на половину.  Сирий протеїн – 13-15%, обмінна енергія – 1050 КДж. Застосовують голодні дні – 1 або 2 дні птицю зовсім не годують, тільки напувають. Птицю годують в основному концентрованими кормами, які складаються з різних видів зерна: кукурудза, ячмінь, овес, пшениця, горох. Відходи виробництва: макуха, шрот, корми тваринного походження - м’ясо-кісткове борошно, рибне борошно, кров’яне. Курям можна згодовувати трав’яне борошно. Мінеральні підкормки, особливо крейда (джерело Са).
Безфазовий тип  - птицю цілий рік годують повноцінними кормами, кількість корму на день залежить від несучості за певний період. Збільшується несучість – збільшується кількість корму, але не більше 140 г.
У. Годівля курчат.
Птиця відноситься до молодняку віком до 150 днів. На протязі цього терміну вимоги до годівлі різні. Визначають такі періоди :
Нульовий – птиця віком від виведення до 5 діб. Добові норми сирого протеїну – 20%, обмінної енергії – 1130 КДж. Світловий день постійний. Годують 6-8 разів на день, в основному пшеничні крупи грубого помолу, щоб не було проносів.
Перший – від 6 до 30 діб. Висока інтенсивність росту – вага курчат збільшується в 10 разів. Сирий протеїн – 19%, обмінна енергія – 1100 КДж. Зменшується світловий день, кожен день на півгодини.
Другий – від 31 до 60 діб. Продовжується інтенсивність росту, вага по відношенню до нульового періоду збільшується у 18 разів. Сирий протеїн 18-17%, обмінна енергія – 1070 КДж.
Третій – від 61 до 90 діб. Інтенсивність росту уповільнюється. Сирий протеїн – 15-16%, обмінна енергія – 1050 КДж.
Четвертий – від 91 до 150 діб. Особливість цього періоду щоб не настала передчасна статева зрілість. Для цього скорочують світловий день до 8 годин і вводять голодні дні. Зменшують норми годівлі. Сирий протеїн – 13%, обмінна енергія – 1030 КДж. Якщо в цей період птиця починає нестись, у неї дуже малі яйця, або відбувається розрив клоаки, що приводить до канібалізму у птиці, якого неможливо викоренити. Птицю всю здають, а це великі збитки для господарства.













Комментариев нет:

Отправить комментарий