среда, 13 мая 2020 г.

Інкубація яєць

Інкубація яєць.
1.     Успіх інкубації залежить від якості яєць, режиму інкубації, умов збирання, зберігання і транспортування. Збирати яйця від качок починають о 4-5 годині ранку, курей, індичок, цесарок, гусей о 7-9 годині і продовжують через кожні 2-3 години протягом дня. Транспортують інкубаційні яйця у спеціальних автомобілях, температура 8-23ºС, відносна вологість 40-80%. Інкубаційні курячі та індичі яйця зберігають не більше 6 днів у вертикальному положенні, тупим кінцем доверху, качині – не більше восьми в горизонтальному положенні, гусячі – не більше десяти днів. При  тривалому зберіганні яєць вихід молодняку знижується на 2-3% за кожний наступний день зберігання. Щоб запобігти зниженню виводу молодняку, тривале зберігання інкубаційних яєць (20-25діб) забезпечується періодичним їх підігріванням за спеціальною технологією (через кожні 5 діб яйця прогрівають протягом 5 годин при температурі 37,5-38 ºС, вологість 65-70%). Можна зберігати у мішках наповнених азотом.
2.     Оцінка інкубаційних яєць.
1). Ціла шкаралупа, без насічок та вапнякових наростів.
2). Вага, г  :
кури             індики              качки                  гуси
50-65            70-100             70-95                  120-180
3). Форма яєць     (   І ф  =  d    . 100  )
                                              D
норма у курячих яєць  1,32-1,4;   качок  -  1.
4). Висота повітряної камери, мм :
кури             індики              качки                  гуси
2 – 2,5          3 – 3,5               3 – 3,5               3,5 – 4
5). Індекс білка і жовтка :  (  Іб  =    2h     )
                                                              D + d
Норма :  Іб = 0,07 - 0,09 ;   Іж  =  не менше 0,4

3.     Обробка інкубаційних яєць.
Відібрані для інкубації яйця різних видів птиці дезинфікують розчином формаліну або парою формальдегіду, а також опромінюють ультрафіолетовими променями. Дезінфікувати бажано протягом перших двох годин після знесення.
4.     Режим інкубації.
Показник
Яйця
курячі
індичі
качині
гусячі
Інкубаційні шафи
температура при завантаженні : повному
37,4-37,5
37,4-37,5
37,4-37,5
37,4-37,5
неповному
37,8-38
37,7-37,8
37,8-38
37,8
Відносна вологість, %
55
50
55
55
Кількість повертань лотків за добу
24
24
24
24
Вивідні шафи
Температура під час виведення
36,9-37
36,9-37
36,9-37
36,9-37
Відносна вологість при переведенні на виведення
55
55
65-70
65-70
Під час виведення
75-80
80
80
80

Інкубація триває : кури       качки       індики        гуси            перепели
                              21добу     28 діб       28 діб      30-31 добу     17-18 діб
Вибирають молодняк з інкубатора через 6-14 годин після виведення і реалізують у віці 12-24 години. Одноденні курчата мають масу 33-45 г, індичата і качата – 41-68 г, гусенята – 75-135 г.
5.     Біологічний контроль – система спостережень за ембріональним розвитком птиці.
Методи біологічного контролю :
1)    Перегляд яєць на овоскопі;
2)    Облік втрати маси яйцем;
3)    Спостереження за виведенням;
4)    Оцінка якості добового молодняку;
5)    Облік результатів інкубації.
Перегляд на овоскопі.
Вид яєць
контрольні перегляди
перший
другий
третій
курячі (дні)
6
11
19
качині, індичі
8
13
25
гусячі
8-10
15
28

Перший перегляд – визначають заплідненість яєць.
Другий – встановлюють охоплення білка алантоїсом.
Третій – видаляють зародки, які загинули.
Облік втрати яйцем маси. (% )
яйця
6 день
12 день
18 день
курячі
3
7-8
12
качині
2,5-3,5
5,5-6
8-10
індичі
2,5-3,5
5,5-6
7-9
гусячі
2-3
4,5-6
8-9

Спостереження за виведенням. Тривалість виведення перших і останніх голів характеризує енергію виведення молодняку. За час виведення здійснюють 2-3 вибірки

Облік результатів інкубації. Визначають % виведення молодняку від кількості всіх закладених в інкубатор яєць. Виводимість яєць – кількість виведеного молодняку птиці в %  від запліднених яєць.
Кури – 80-85%, індики – 75-80%, качки і гуси – 70-85%.

Комментариев нет:

Отправить комментарий