Інкубація яєць.
1.
Успіх інкубації залежить від якості яєць, режиму інкубації, умов збирання,
зберігання і транспортування. Збирати яйця від качок починають о 4-5 годині
ранку, курей, індичок, цесарок, гусей о 7-9 годині і продовжують через кожні
2-3 години протягом дня. Транспортують інкубаційні яйця у спеціальних
автомобілях, температура 8-23ºС, відносна вологість 40-80%. Інкубаційні курячі
та індичі яйця зберігають не більше 6 днів у вертикальному положенні, тупим
кінцем доверху, качині – не більше восьми в горизонтальному положенні, гусячі –
не більше десяти днів. При тривалому
зберіганні яєць вихід молодняку знижується на 2-3% за кожний наступний день
зберігання. Щоб запобігти зниженню виводу молодняку, тривале зберігання
інкубаційних яєць (20-25діб) забезпечується періодичним їх підігріванням за
спеціальною технологією (через кожні 5 діб яйця прогрівають протягом 5 годин
при температурі 37,5-38 ºС, вологість 65-70%). Можна зберігати у мішках
наповнених азотом.
2.
Оцінка інкубаційних яєць.
1). Ціла шкаралупа, без насічок та вапнякових наростів.
2). Вага, г :
кури
індики качки гуси
50-65
70-100 70-95 120-180
3). Форма яєць
( І ф = d . 100 )
D
норма у курячих яєць
1,32-1,4; качок - 1.
4). Висота повітряної камери, мм :
кури
індики качки гуси
2 – 2,5 3
– 3,5 3 – 3,5 3,5 – 4
5). Індекс білка і жовтка : (
Іб = 2h
)
D + d
Норма : Іб = 0,07 - 0,09 ; Іж
= не менше 0,4
3.
Обробка інкубаційних яєць.
Відібрані для інкубації яйця різних видів птиці
дезинфікують розчином формаліну або парою формальдегіду, а також опромінюють
ультрафіолетовими променями. Дезінфікувати бажано протягом перших двох годин
після знесення.
4.
Режим інкубації.
Показник
|
Яйця
|
|||
курячі
|
індичі
|
качині
|
гусячі
|
|
Інкубаційні шафи
|
||||
температура
при завантаженні : повному
|
37,4-37,5
|
37,4-37,5
|
37,4-37,5
|
37,4-37,5
|
неповному
|
37,8-38
|
37,7-37,8
|
37,8-38
|
37,8
|
Відносна
вологість, %
|
55
|
50
|
55
|
55
|
Кількість
повертань лотків за добу
|
24
|
24
|
24
|
24
|
Вивідні шафи
|
||||
Температура
під час виведення
|
36,9-37
|
36,9-37
|
36,9-37
|
36,9-37
|
Відносна
вологість при переведенні на виведення
|
55
|
55
|
65-70
|
65-70
|
Під
час виведення
|
75-80
|
80
|
80
|
80
|
Інкубація
триває : кури качки індики гуси перепели
21добу 28 діб 28 діб 30-31 добу 17-18 діб
Вибирають
молодняк з інкубатора через 6-14 годин після виведення і реалізують у віці
12-24 години. Одноденні курчата мають масу 33-45 г, індичата і качата – 41-68
г, гусенята – 75-135 г.
5.
Біологічний контроль – система спостережень за ембріональним розвитком
птиці.
Методи біологічного контролю :
1)
Перегляд яєць на овоскопі;
2)
Облік втрати маси яйцем;
3)
Спостереження за виведенням;
4)
Оцінка якості добового молодняку;
5)
Облік результатів інкубації.
Перегляд на овоскопі.
Вид
яєць
|
контрольні перегляди
|
||
перший
|
другий
|
третій
|
|
курячі
(дні)
|
6
|
11
|
19
|
качині,
індичі
|
8
|
13
|
25
|
гусячі
|
8-10
|
15
|
28
|
Перший перегляд – визначають заплідненість яєць.
Другий – встановлюють охоплення білка алантоїсом.
Третій – видаляють зародки, які загинули.
Облік втрати яйцем маси. (% )
яйця
|
6 день
|
12
день
|
18
день
|
курячі
|
3
|
7-8
|
12
|
качині
|
2,5-3,5
|
5,5-6
|
8-10
|
індичі
|
2,5-3,5
|
5,5-6
|
7-9
|
гусячі
|
2-3
|
4,5-6
|
8-9
|
Спостереження за виведенням. Тривалість виведення перших
і останніх голів характеризує енергію виведення молодняку. За час виведення
здійснюють 2-3 вибірки
Облік
результатів інкубації. Визначають % виведення молодняку від кількості всіх
закладених в інкубатор яєць. Виводимість яєць – кількість виведеного молодняку
птиці в % від запліднених яєць.
Кури – 80-85%, індики – 75-80%, качки і гуси – 70-85%.
Комментариев нет:
Отправить комментарий