Силос
кислий консервований корм, який виготовляють з зеленої маси. Технологія
заготівлі силосу: 1.Підбір рослин. Для заготівлі силосу придатні рослини з достатнім цукровим мінімумом. Цукровий
мінімум-мінімальна кількість цукру яка дозволяє створити рН-4,3 середовища. До
рослин, яки легко силосуються відносяться: кукурудза, буряки кормові та цукрові
, морква, зернові трави до фази колосіння ..Важко силосуються : бобові рослини.
Не силосуються бур’яни. 2. Вологість рослин повинна бути не менше 50%. 3 Трамбування маси з метою витиснення
повітря. За наявністю повітря розвиваються гнилості мікроорганізми.
Збільшується температура. Температура повинна становити 30-50 градусів. 4.
Герметизація маси-зелену масу накривають плівкою і засипають шаром землі на 20 см . Заготівля синажу: 1. Підбір рослин.
Для сіна жування придатні бобові рослини
(конюшина, люцерна). 2.Вологість повинна
становити не більше 50%. Тому трави косять і лишають у покосах на 2-3 години.
3. Подрібнення маси розміром 5-7см. 4. Трамбування маси. 5. Герметизація маси. Згодовувати силос та
синаж можно за місяць після укладання маси. Закладають силос та синаж у бетонні ями. За сучасними технологіями
заготовляють силос та синаж у поліетиленових рукавах, що дає можливість
збільшити термін зберігання до 20 років при добрій герметизації. Норми
згодовування силосу с-г тваринам: корови-30кг, коні-15кг, свині-8кг, вівці-7кг.
Норми згодовування синажу: корови-20-30кг, коні-15-20кг, вівці-6-7кг.
Методи оцінки якості кормів.Є два методи оцінки якості кормів:1.Зоотехнічний-оцінка якості кормів за вмістом кормових одиниць, перетравного протеїну, мінеральних речовин, вітамінів.2.За органолептичними показниками(за зовнішнимі ознаками: коляр, запах, ботанічний склад, наявність механічних домішок.
Комментариев нет:
Отправить комментарий