понедельник, 25 мая 2020 г.

Методи оцінки якості кормів


Силос кислий консервований корм, який виготовляють з зеленої маси. Технологія заготівлі силосу: 1.Підбір рослин. Для заготівлі силосу придатні рослини з достатнім  цукровим мінімумом. Цукровий мінімум-мінімальна кількість цукру яка дозволяє створити рН-4,3 середовища. До рослин, яки легко силосуються відносяться: кукурудза, буряки кормові та цукрові , морква, зернові трави до фази колосіння ..Важко силосуються : бобові рослини. Не силосуються бур’яни. 2. Вологість рослин повинна бути не менше 50%.  3 Трамбування маси з метою витиснення повітря. За наявністю повітря розвиваються гнилості мікроорганізми. Збільшується температура. Температура повинна становити 30-50 градусів. 4. Герметизація маси-зелену масу накривають плівкою і засипають шаром землі на 20 см.     Заготівля синажу: 1. Підбір рослин. Для  сіна жування придатні бобові рослини (конюшина, люцерна).  2.Вологість повинна становити не більше 50%. Тому трави косять і лишають у покосах на 2-3 години. 3. Подрібнення маси розміром 5-7см. 4. Трамбування маси.  5. Герметизація маси. Згодовувати силос та синаж можно за місяць після укладання маси. Закладають силос та синаж у  бетонні ями. За сучасними технологіями заготовляють силос та синаж у поліетиленових рукавах, що дає можливість збільшити термін зберігання до 20 років при добрій герметизації. Норми згодовування силосу с-г тваринам: корови-30кг, коні-15кг, свині-8кг, вівці-7кг. Норми згодовування синажу: корови-20-30кг, коні-15-20кг, вівці-6-7кг.                                                      
Методи  оцінки якості кормів.Є два методи оцінки якості кормів:1.Зоотехнічний-оцінка якості кормів за вмістом кормових одиниць, перетравного протеїну, мінеральних речовин, вітамінів.2.За органолептичними показниками(за зовнішнимі ознаками: коляр, запах, ботанічний склад, наявність механічних домішок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий