среда, 13 мая 2020 г.

Баланс кормів

Баланс кормів і кормовий план.
Для успішного виробництва продукції тваринництва потрібна міцна кормова база. З метою забезпечення тварин кормами в господарствах складається кормовий план. Кормовий план – документ, в якому відображають потребу кормів для тварин протягом року. Кормовий план складається двома способами :
І – виходячи з планової продуктивності тварин
ІІ – визначають потребу у кормах залежно від статево-вікових груп тварин.
І метод.           План виробництва :   1. М’ясо яловичини_________
                                                              2. Молоко ________________
                                                              3. Яйця __________________
                                                              4. Вовна _________________
1. Визначаємо потребу кормових одиниць на виробництво кожного виду продукції.
2. Визначаємо потребу кормових одиниць кожного виду корму відповідно до структури.
3. Визначаємо потребу в кормах у натурі.
                            Потреба кормових одиниць  =
                               Поживність корму
Потреба кормових одиниць в грубих кормах розділяється :
                                 50% на сіно
                                 50% на солому.
4. Визначаємо загальну потребу кожного виду корму.
5. Враховуючи страховий фонд, визначаємо загальну потребу в кормах.

Витрати кормів на виробництво одиниці продукції.
п/п

Продукція
Всього
кормових
одиниць
Структура кормів, відсоток
концен-
тровані
грубі
соковиті
зелені
1
М’ясо яловичини
9,5-9,9
20
20
30
30
2
М’ясо свинини
8,0-8,5
70
5
15
10
3
М’ясо баранини
8,3-8,5
12
20
5
63
4
М’ясо птиці
8,0-8,3
83
2
10
5
5
Молоко
1,1-1,3
20
15
30
35
6
Яйця, 10 шт.
0,5-0,7
83
2
10
5
7
Вовна
110-115
12
20
5
63
8
Коні, на 1 гол.
30-50
7,5
35
10
47,5
9
Кролі
9-9,5
20
16
7
57

Страховий фонд

Концентровані                 -          місячний запас
Грубі і соковиті               -          15-20%
Зелені                                -          15%

 Результати заносимо в таблицю.


Розрахунок потреби в кормах на продукцію
Продукція
План
вироб-
ництва
т
По-
треба
к.од.
концентровані
грубі
соковиті
зелені
к.од.
в на-
турі
к.од.
в на-
турі
к.од.
в на-
турі
к.од.
в на-
турі
1. М’ясо
яловичини










2. Молоко










3.










4.










5.










Всього










Страховий
фонд










Разом











ІІ метод.  Визначаємо потребу в кормах для господарства по річних нормах витрат кормів на голову.
Середньорічне поголів’я.
1.     Бугаї-плідники___________________________гол.
2.     Корови з удоєм 2500-2700 кг_______________гол.
                                                         2751-3000кг________________гол.
                        3. Нетелі і молодняк старше 2-х років___________гол.
                             4. Молодняк 1-2 роки_________________________гол.
                             5. Молодняк до 1 року________________________гол.
                             6. Свиноматки ______________________________гол.
                             7. Кнури-плідники___________________________гол.
                             8. Ремонтний молодняк свиней_________________гол.
                             9. Поросята 2-4 місяці________________________гол.
                           10. Свині на відгодівлі_________________________гол.
Розрахунок річної потреби в кормах для господарства.
Група
тварин
Серед-
ньорічне
поголів’я
Потреба в кормах
концентровані
грубі
соковиті
зелені
на 1 голову
всього
на 1 голову
всього
на 1 голову
всього
на 1 голову
всього
1.









2.









3.









4.









5.









6.









7.









8.









9.









10.









Всього









Страховий
фонд









Разом









Річні потреби в кормах на одну голову, ц
Група тварин
Корми
концерн-
тровані
грубі
соковиті
зелені
1. Бугаї-плідники
9,0
24
40
30
2. Корови з надоєм 2000-2250 л
4,5
16
56
90
3. Корови з надоєм 2251-2500 л
5
16
60
100
4. Корови з надоєм 2501-2750 л
5,5
16
65
107
5. Корови з надоєм 2751-3000 л
6
16
70
116
6. Нетелі і молодняк старше 2-х років
2,5
12
40
60
7.Молодняк 1-2 роки
1,8
10
30
40
8.Молодняк до 1 року
2,8
8
10
20
9. Кнури-плідники
9,6
-
20
12
10.Свиноматки
9
5
15
14
11.Поросята дво-, чотирьохмісячні
1,8
-
2
3
12.Ремонтний молодняк
5
3
13
10
13.Відгодівля свиней
5
3
10
14
14.Вівці
0,8
4
1,5
12
15.Дорослі коні
11
24
3
75
16.Молодняк коней старше 1 року
4
20
2
60
17.Молодняк коней до 1 року
4
6
1
20

Баланс кормів – відношення кількості кормів за планом та наявністю кормів в господарстві.
Баланс кормів в господарстві.

Вид корму
Потреба
Фактично
 % забезпечення
1.



2.



3.



4.



5.



6.



7.



8.



9.



10.



Щоб визначити потребу необхідно кількість корму, що необхідна на добу помножити на умовні голови.
Перевідний коефіцієнт в умовні голови
Статево-вікові
групи тварин
Коефіцієнт
переведення в
умовні голови
Кількість голів
Умовні голови
1. Корови, бики-
плідники
1,0


2.Молодняк старше
1 року
0,5


3.Молодняк до року
0,3


4.Коні
1,0


5.Вівці
0,2


6.Птиця всіх видів
0,02-0,04


7.Свині
0,4



Нестачу кормів в господарстві необхідно ліквідувати. Нестачу кормів можна купити, поміняти і таке інше

Комментариев нет:

Отправить комментарий