среда, 20 мая 2020 г.

Відтворення коней

Відтворення коней.
1.     Статева зрілість, парувальний вік, тривалість племінного використання жеребців та кобил.
2.     Закономірності статевих циклів, парувальний сезон, способи стимуляції і методи виявлення охоти.
3.     Строки і способи парування кобил : ручне, варкове, косячне.
4.     Штучне осіменіння кобил і трансплантація ембріонів.
1. Коні досягають статевої зрілості у 15-18 місяців, а загальний розвиток настає у 4-5 років. Статева зрілість залежить : порода, годівля та утримання. Для аборигенних порід коней характерна пізня зрілість (2,5-3р.). Заводські породи більш скороспілі (18міс.). Тривалість охоти  в середньому 5-7 діб з відхиленням до 2-14 днів. На тривалість охоти впливають : клімат, сезон року, умови годівлі, використання кобил на роботі, а також їх здоров’я та індивідуальні особливості.
2. Статевий цикл (від початку однієї охоти до початку другої). Якщо кобила не запліднилась то охота настає через 10-16 днів. Статевий цикл триває 20-23 (іноді 12-33). Фактори, які впливають на статевий цикл. Парувальний сезон – період парування. Найкращий період парування – рання весна. Такі лошата краще розвиваються, до початку зими набирають вагу, зміцнюються, менше хворіють. Кобил можна використати на польових роботах. Офіційні строки проведення парувальної компанії у конярстві в Україні з 15 лютого до 1 липня. Під час парувальної компанії  необхідно складати план парувань. За 1-1,5 жеребцям збільшують норми годівлі. Підбір плідників до кобил :  клас жеребця має бути вищим за клас кобил;  краще з кращим; заборонене споріднене парування.
Способи стимуляції:
1.     Згодовують концентрат мікробіального лізину. ( через 10-48 днів приходять в охоту). В організмі лізин сполучається з ВН(біотин) і утворює речовину біоциніт. Нестача цієї речовини і приводить до незапліднень.
2.     Оваріотропін (виділяють із СЖК). Охоту виявляють за допомогою пробника та фолікул.
3. Способи парування :
Ручне у спеціальних манежах, закритих приміщеннях. Навантаження : 3-х річного коня за сезон парують з 15-20 кобил, 4-12 – з 34-40, старше 12 – з 25-30.
Варкове у зонах табунного конярства. Групу тварин (кобил) заганяють у варок (загін) і до них пускають жеребця. Після парування з однією-двома (не більше) жеребця забирають. Навантаження на жеребця віком 4-12 років – 25-35 кобил за парувальний сезон.
Косячне також у зоні табунного конярства. Табуни кобил (100-150 голів) ділять на косяки – групи по 20-25 голів. У кожен косяк випускають жеребця, який протягом сезону виявляє кобилу і парує (висока запліднювальна здатність кобил (95-100%).
4. Штучне осіменіння. Спермою одного жеребця за сезон можна осіменити до 200 кобил

Комментариев нет:

Отправить комментарий