среда, 13 мая 2020 г.

Виробництво м'яса птиці


Технологія виробництва м’яса курчат-бройлерів.

1.     Основні принципи технології виробництва м’яса.
2.     Характеристика цехів.

1.Технологічний процес виробництва м’яса має бути організований таким чином, щоб забезпечити максимальну продуктивність птиці і рівномірне протягом року виробництво м’яса. Сучасне промислове виробництво м’яса бройлерів ґрунтується на таких основних принципах : використання птиці сучасних високопродуктивних м’ясних кросів; вирощування і утримання птиці у пташниках, обладнаних енергозберігаючими системами; створення оптимального мікроклімату та режимів освітлення; виконання виробничих процесів згідно технологічних графіків і карт; годівля повно раціонними комбікормами; суворе дотримання ветеринарно-санітарних вимог; комплектування виробничих площ за принципом «все зайнято – все порожньо».
2.Бройлерне господарство із замкнутим циклом виробництва має такі основні цехи : батьківського стада, інкубації, вирощування ремонтного молодняку, вирощування бройлерів, забійний.
2.1. Робота цеху батьківського стада.
Батьківське стадо призначене для виробництва інкубаційних яєць і одержання курчат бройлерів. Курей батьківського стада утримують на глибокій підстилці, на комбінованій підлозі і у кліткових батареях. Батьківське стадо курей комплектують ремонтним молодняком з таким розрахунком, щоб забезпечити рівномірне надходження яєць для інкубації та цілорічного вирощування курчат бройлерів. Кури м’ясних кросів несуться нерівномірно. Найвища несучість у перші 4-5 місяців, потім вона поступово знижується і до 16-18 місячного віку становить менше 40%. Тому щоб забезпечити рівномірне надходження інкубаційних яєць, батьківське стадо комплектують багаторазово від 4 до 12 разів на рік. У 17-20 тижневому віці переводять у підготовлені пташники для дорослої птиці, які розділені перегородками на секції місткістю 500-2000 голів. Півнів переводять за 1-2 дні раніше. Курей розміщують по секціях при статевому співвідношенні
1: 9-10 із щільністю посадки 5-5,5 голів на 1 метр квадратний площі. У 26 місячному віці частину курей вибраковують. Пташники обладнують гніздами з розрахунку 1 гніздо на 5-6 курок. Оптимальний розмір гнізда : ширина
30 см, глибина – 40 см, висота – 30 см. Яйця збирають 4-5 разів на день. У пташнику температура повітря 16-18 градусів, відносна вологість 60-70%. У літню пору року температура не повинна перевищувати 25-30 градусів. Освітлення – важливий фактор. Дуже повільне збільшення світлового дня зменшує нарощування несучості і навпаки швидке збільшення світлового дня викликає високу інтенсивність несучості в ранньому віці курей. При цьому кури несуть дрібні яйця непридатні до інкубації.



Світловий режим для м’ясних курей.

Вік
Тривалість світлового дня, год
Інтенсивність освітлення, лк
20
10
10
21
11
10
22
12
10-15
23
13
20
24
13
20
25
14
20
26-27
14
25-30
28-42
15
25-30
43-60
16
25-30
1.2                       . Цех виробництва ремонтного молодняку.
Виробництво ремонтного молодняку – це технологічний процес отримання курочок і півників для заміни батьківського стада. Цех комплектують добовим молодняком : курочками материнської форми та півниками – батьківськими. Для заміни однієї голови на вирощування приймають 1,5 курочок і 3 голови півників. Перед розміщенням чергової партії птиці приміщення попередньо підготовлюють. Профілактична перерва 14 днів. З пташника видаляють підстилку і послід, очищають устаткування. Стіни, інвентар миють 2%-ним розчином кальцинованої соди. Потім проводять вологу дезінфекцію 5%-ним гарячим розчином їдкого натру, або формаліну з розрахунку 1 л на 1 метр квадратний, тривалість експозиції – 12 годин. Підлогу посипають сухим гашеним вапном – пушонкою 0,5 – 1 кг на 1 метр квадратний, настеляють підстилку шаром 7-10 см.
Температура і вологість повітря при вирощуванні ремонтного молодняку.
Вік курчат
Температура
Відносна вологість
повітря, %
у приміщенні
під брудером
1
28-26
35-30
40-60
2-4
24-22
29-24
60-70
5-6
21-20
-
60-70
7-20
18-16
-
60-70
Режим освітлення при вирощуванні ремонтного молодняку.
Вік птиці, діб
Тривалість світлового дня, год
Освітленість, лк
1-2
23

80-110 лк під брудером
10-20 лк у пташнику
3
19
4
16
5
14
6
12

30-60 лк під брудером
10-20 лк у пташнику
7
11
8
10
9
9
10-39
8
10-20 лк
Особливості вирощування ремонтних півнів.
Півнів у інкубаторі мітять, припалюють шпори, обрізують кігті на 2-х внутрішніх пальцях. Для одержання добрих півнів велике значення має щільність посадки. Порівняно з курочками вона повинна бути на 20-25% менше. Самців з хворими ногами необхідно постійно вибраковувати.
Для курчат м’ясних ліній годівлю нормують з урахуванням біологічних особливостей їхнього росту та розвитку. Інтенсивніше курчата ростуть у перші 2 місяці, коли їх жива маса збільшується до 1300-1400 г (у 36 разів). Потім швидкість росту знижується і у наступний період до початку несучості маса молодняку зростає не більше як у 2,5 рази. За період вирощування від 1 до 180 днів годівлю змінюють 4 рази.
Передстартовий – 1 – 5 днів
Стартовий – 5 – 30 днів
Росту – 31 – 90 днів
Розвитку – 91 – 180 днів
Основні корми : кукурудза, пшениця, ячмінь, шроти, корми тваринного походження, гідролізні дріжджі, трав’яне борошно, білково-вітамінні добавки, мінеральні корми, премікси.
2.     Цех вирощування курчат-бройлерів.
На вирощування приймають курчат не раніше 6-8 і не пізніше 24 годин після вибирання їх з інкубатора. Середня маса не менше 33 г. За добу до приймання курчат приміщення нагрівають до температури 24-26 градусів а під брудером – 32-35 градусів. Курчат слід напоїти і нагодувати не пізніше 24-х годин після виведення (краще через 12). При вирощуванні курчат-бройлерів переважно застосовують цілодобове освітлення, зменшуючи лише його інтенсивність. курчат-бройлерів вирощують до 6-7 тижнів, у цьому віці вони мають живу масу 2,1-1,6 кг. Витрати корму на 1 кг приросту – 1,6-1,9 кг. Вихід патраної тушки 69,5-70,5%, вихід грудних м’язів до живої маси – 16-17%.
Рецепт комбікормів, %
Корми
Вік бройлерів, тижні
1 - 3
4 - 5
6 - 8
кукурудза
41
51,9
40
пшениця
10
10
14
ячмінь
-
-
9,8
шрот соняшнику
15
17
15
шрот соєвий
6
3
-
дріжджі кормові
5
5
5
рибне борошно
7
4
2
м’ясо-кісткове борошно
3,3
5
5
трав’яне борошно
-
-
3
жир кормовий
1,5
3
5
крейда
0,2
-
-
сіль
-
0,1
0,1
вітамінні, мінеральні, премікс
1
1
1

3.     Переробляють птицю після 6-8 годин голодної витримки на потоково-механічних лініях, де послідовність операцій така : оглушення, забій, знекровлення, знімання пір’я, обпалення, промивання, патрання, сортування, маркування, охолодження, упакування, заморожування, зберігання.
Птицю оглушують електричним струмом силою 25 А і напругою 550-950 Вт протягом 15 секунд. Для знекровлення надрізають шию нижче мочок вух. По конвеєру тушки надходять до ванни з гарячою водою (54 градуси) для ослаблення кріплення пір’я, потім у машини валкового, барабанного, бильного чи длекового типів, де воно видаляється. В газовій печі тушки обпалюють, потім промивають і патрають.
За вгодованістю тушки поділяють  на : перша категорія, друга, нестандартні.
Маркують електротавром чи етикетками. Електротавром на зовнішньому боці кінцівки наносять категорію перша – 1, друга – 2. Паперову етикетку рожевого кольору для першої категорії, зеленого – для другої.
















Комментариев нет:

Отправить комментарий