среда, 13 мая 2020 г.

Технологія вирощування молодняка птиці


Технологія вирощування молодняку птиці.
Молодняк гусей утримують у приміщеннях на глибокій підстилці, сітчастій підлозі, кліткових батареях, а в теплу пору року – від 3 тижневого віку – з дорощуванням у таборах під навісами чи на спеціальних майданчиках. Від добового до тижневого віку їх утримують при цілодобовому освітленні (20лк). Далі світловий день скорочують до 14-16 годин на добу, 15 лк.
Температура : 1 – 3 дні - 30ºС
                          4 – 5 днів – 28ºС
                           6 – 7 днів – 26ºС
                           8 – 10 днів - 24ºС
                           11 – 20 днів - 20ºС
Відносна вологість  66 – 75 %.
Годують у перші 3 дні круто звареними яйцями перетертими з крупою (кукурудза, пшениця, горох), додаючи збиране молоко і подрібнену зелень. Застосовують сухий та комбінований типи годівлі.
5 – 20 день – сухі повно раціонні комбікорми, 20% протеїну, 1172 КДж ОЕ.
3 тижні – 5 тижнів – гранульовані комбікорми, 18% сирого протеїну, 1172 КДж ОЕ. Додають рибне борошно 3-5%, м’ясо-кісткове 2-5%, кров’яне – 1-2%. При сухому типі годівлі на 9 тижнів гусенятам необхідно 13,4 кг комбікорму. Для придання тушці відповідного товарного вигляду за останні 10 днів вирощування до раціону гусенят додають зерно жовтої кукурудзи ( не менше 20%) або люцернове борошно (до 10%). На м’ясо їх забивають у віці 9 тижнів при досягненні живої маси 3,8-4,2 кг. Після 9 тижнів молодняк починає линяти, що ускладнює обробку тушок та погіршує товарний вигляд.
Вирощування каченят.
На вирощування приймають каченят вагою 50 грам. Утримують каченят найчастіше на глибокій підстилці. Типове приміщення ділять проходом на дві частини, кожна з яких розгороджена знімними перегородками на секції (400-500 голів). Кожну секцію обладнують електробрудером. Відповідно прийнятій технології каченят вирощують без переміщення ( в одному приміщенні ) або з переміщенням в акліматизатори чи на спеціальні відгодівельні майданчики при досягненні ними 3-тижневого віку.
Розміщення молодняку.
Протягом 1 тижня – 16-20 голів на метрі квадратному; до 3 тижнів – 12 голів; до 8 тижнів 8-10 голів.
Температура в приміщенні  : 1 тиждень - 28 - 30ºС
                          2 тижні – 28 - 24ºС
                           3 тижні  – 24 - 20ºС
                           4 тижні – 20 - 18ºС
                           5 тижнів  - 18 - 16ºС
                      6 – 7 тижнів – 16 – 15ºС
Відносна вологість  66 – 75 %.
Годують переважно сухими повно раціонними комбікормами (кукурудза, пшениця, ячмінь, просо). У 7-8 тижнів при досягненні живої маси 3,2-3,4 кг каченят забивають на м’ясо.
Вирощування індичат. Добових індичат розділяють за статтю і відправляють у цех вирощування. Застосовують такі системи утримання : підлогова, кліткова, комбінована, вигульна з використанням пасовищ. Найкращим є комбінований спосіб вирощування. Він передбачає утримання молодняку до 3-8 тижнів у клітках із наступним дорощуванням у пташниках а дерев’яній чи сітчастій підлозі до 18-24 тижнів віком або колоніальних будиночках, в які переводять у 6-7 тижнів. Застосовують сухий або комбінований типи годівлі. Основу кормо суміші становлять зернові злакові та зернобобові. Обов’язково шрот соєвий – 40%, соняшниковий – 20%, горох – 10-15%, дріжджі – 3-6%, трав’яне борошно та різні добавки : мінеральні, синтетичні (метіонін, лізин), вітаміни та кормові дріжджі. У 17 тижнів при досягненні маси самками 4-5, самцями – 6-7 кг птицю забивають на м’ясо.












Комментариев нет:

Отправить комментарий