Характеристика
хутрових звірів.
1.
Народногосподарське значення та біологічні особливості звірів.
2.
Зоологічна класифікація хутрових звірів.
3.
Характеристика звірів.
Хутрові звірі важливий ланцюжок в АПК. Вони постачають
хутро, жир, м’ясо, гній. Жир використовують у косметиці, тушки переробляють на
високоякісне борошно, яке використовують у годівлі тварин. На сьогоднішній день
в Україні звірівництвом займаються у Львівській області, Черкаській, Донецькій,
Київській, Харківській.
Біологічні особливості :
1)
Не втратили захисних рефлексів, що створюють певні незручності з догляду за
ними;
2)
Сезонність у розмноженні, обміну речовин, линяння. Линяють 2-чі на рік –
навесні та кінець літа до листопада. Обмін речовин найінтенсивніший у літній
період;
3)
Звірята народжуються голі, беззубі, сліпі та глухі і лише за 2-3 тижні
покриваються пухом, відкриваються очі, проростають зуби і слух;
4)
Малий об’єм шлунку і короткі кишки погано перетравлюють рослинні корми.
Зоологічна класифікація хутрових
звірів.
Х у т р о в і з в і р і
гризуни
хижаки
нутрії куницеві собачі
ондатри соболь песець
шиншила норка єнот
(мала, велика)
тхір лисиця
звірі
|
вага
|
довжина
тулуба
|
тривалість
життя
|
викорис-
тання
|
статева
зрілість
|
вагіт-
ність
|
колір
|
норки
|
1,8-3,2
1-2
|
35-50
|
7-8
|
2-4
|
9-10
|
37-80
|
340
кольорових
форм,
в
Україні
10
|
лиси
|
5,5-7,5
5-6,5
|
50-60
|
10-12
|
4-6
|
9-11
|
51-52
|
сріблясто-
чорні
11
відтінків
червона
вогнівка
|
песці
|
6-8
5-7
|
50-70
|
8-10
|
3-5
|
9-11
|
49-54
|
голубі,
темні до
світло-ко-
ричневих,
сріблясті
|
тхори
(фредки)
чорні
світлі
фуро
|
1-1,2
|
30-40
|
7-8
|
до 5
|
10-12
11-10
|
40-42
37-38
40-42
|
світлі
фуро
чорний
|
нутрії
|
4-5
|
50-65
|
6-8
|
2-4
|
4-5
|
130
|
коричневі
|
шиншила
велика
мала
|
400
200
|
35-40
25-30
|
18-20
|
6-7
|
7-10
4-6
|
106-
114
|
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий