четверг, 7 мая 2020 г.

Годівля коней


Годівля коней.
1.     Особливості годівлі коней.
2.     Годівля робочих коней.
3.     Відгодівля коней.
Коні відносяться до моногастричних тварин. Кінь захоплює їжу губами  , які дуже ніжні і чутливі, що дає можливість не проковтнути коневі сторонні шкідливі предмети. Між стравоходом та шлунком є клапан, який пропускає їжу тільки в одному напрямку, тому кінь вертати корм не може. Об’єм шлунку дуже малий і становить 6-8 літрів, тому коней треба годувати часто та малими даванками і за 1-2 години до роботи. У коней надзвичайно розвинута сліпа кишка, яка має великий об’єм, там живуть мікроорганізми, що розщеплюють клітковину грубих кормів та синтезують незамінні амінокислоти та вітаміни групи В. Під час робіт за перші три години роботи кінь використовує всі вуглеводи, що потрапили з кормом, тому коней через кожні три години треба підгодовувати. Під час роботи та швидкого руху коня з потом виділяються білки, тому коней треба підгодовувати.
Для того щоб правильно нагодувати коня, треба спочатку визначити норми годівлі для нього. Норми годівля залежать від віку, ваги та навантаження.
На 100 кг живої ваги потрібно – 1,7 к.од.
На 1 к.од.  – 95 г перетравного протеїну
                      5-6 г кальцію
                      4-5 г фосфору
                      8-1- мг каротину.
При інтенсивному використанні коней норми годівлі збільшують на 15%. Молодим коням віком від трьох до п’яти років, яких використовують на роботах норми годівлі збільшують на 10%.
В годівлі коней використовують такі корми : сіно (найкраще злакове або злаково-бобове); від чисто бобового сіна коней здуває. Солому коням краще не давати, тому що їм важче перетравити її  клітковину. Силос повинен бути доброї якості, не перекислий. Особливо добре коням згодовувати моркву (джерело каротину) та буряки кормові. З концентрованих кормів найкраще поїдають та перетравлюють зерно вівса та меленої кукурудзи. Не можна згодовувати коням жито. Коні добре поїдають макуху, жом, мелясу.
Порядок згодовування кормів коням.
Ранок – 1/2  добової норми сіна
              1/3 соковитих кормів (силос, буряки, морква)
              1/3 зерна
Обід  -  2/3 соковиті корми
              1/3 зерно
Вечір -  1/2 сіна
              1/3 зерна
Порядок напування коней.
Не можна поїти гарячих коней, або тих, що тільки що з’їли зерно.
Напувають коней тричі на день до годівлі або після годівлі грубими кормами.
М’ясо коней ароматне, запашне, має хороші смакові якості, є основним складником виготовлення дорогих сухого копчення ковбас. Для відгодівлі придатний тільки молодняк коней, якого не використовували для роботи. На відгодівлю молодняк ставиться віком шість місяців і відгодовують до року. Найкраща відгодівля – це випасання коней в літній період на пасовищах. Така відгодівля дешева та ефективна. Коні швидко набирають живу вагу і мають високу якість м’яса. Середньодобовий приріст 900 грам.
Норми годівлі молодняка віком 5-6 місяців на голову на добу
суха речовина – 6,4 кг
кормові одиниці – 5,6
перетравний протеїн – 670 грам
сіль кухонна – 17 грам
Маса коней на початку відгодівлі 200 кг, на кінець відгодівельного періоду – 340 кг.

1. Якість спортивних, племінних та робочих коней залежить від умов вирощування в ранньому віці. І цей ранній вік починається ще до народження лошат. У перші 7-8 місяців вагітності маса плода становить
5,5-9,0 кг. В останні 3 місяці (9-11) маса збільшується в 4 рази  від 11 кг до 42-46 кг, тому потреба в кормах і поживних речовинах збільшується.
Потреба підсисних кобил ще збільшується. Упродовж трьох перших місяців лактації кобила щодня втрачає близько 3%, а в наступні 2% своєї ваги.
З 6-місячного віку жеребності кобил переводять на легкі роботи, а за 2 місяці до тереблення зовсім звільняють.
Сисуни, відлучені – від відлучення до кінця поточного року, одно, дво і трилітки – з 1.01 кожного року без урахування дати народження..
2. Недосконала імунна система. Синтез власних антитіл починається тільки з 2-тижневого віку і сягає рівня дорослих тварин у 4-5 місяців.
 Через 6 годин після жереблення вміст захисних білків зменшується в 2,6 рази, через 12 годин – 8,9 раз, а через добу ставлять 2% початкового рівня.
Стінки кишечника через 24-36 год не пропускають зовсім імунні тіла.
2. Запори (рицинова олія).
3. Коров’яче молоко + 1/3 теплої води перевареної + столову ложку цукру.
4. Лошата ссуть 40-60 разів на добу.
Відлучають у 6-7 місяців.
3. Годують 4 рази :
- 3 рази концентровані корми, 4 рази сіно, сіль-лизунець постійно.
- розчищають копита, коли випасають на траві не путають кінцівок.0
Добова потреба відлучених лошат 2,8-2,5 к.од. на 100 кг живої ваги
на 1 к.од.       – 105-115 г перетравного протеїну
                           6-7 г кальцію
                           5-6 г фосфору
                          12-15 мг каротину
                           2-3 г кухонної солі




Інструктивна карта № 50

ТЕМА: Годівля робочих коней.

МЕТА: Навчитися визначати норми годівлі і складати раціон для робочих коней.

ЗАВДАННЯ 1. Визначити норми годівлі для робочих коней.

ЗАВДАННЯ 2. Скласти раціон для робочого коня вагою ______ ;
навантаження _________ .

П О Р Я Д О К    В И К О Н А Н Н Я


Корми
%
кг
к.од
перетр.
протеїн
Са
Р
каро-
тин
норма



















всього







баланс










Для виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко «Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ, «Вища школа», 1999.





                                                                            




Комментариев нет:

Отправить комментарий