понедельник, 23 марта 2020 г.

Годівля бугаїв-плідників


         1. Особливості годівлі бугаїв-плідників.
         2. Потреба бугаїв-плідників у поживних речовинах і їх нормування.
         3. Корми і раціони.
1. Основний продукт, який ми отримуємо від бугаїв – сперма. А значить ми повинні годувати їх так щоби покращити її якість. (активність, концентрацію).
2. В зв'язку з тим, що бугаїв довго використовують як плідників, то у них посилюються процеси дисиміляції (розпаду) над асиміляцією. І тому потрібний високий рівень годівлі.
3. Для підтримання високого рівня фізіологічного стану биків на довгий час не можемо їх перегодовувати і недогодовувати. (недостатня годівля погано впливає на розвиток сім'яників, секреторні функції залоз; перегодовування – ожиріння, в'ялість)
2. Сперма  -  білковий продукт, тому підвищена потреба у протеїні. Недостатня кількість його понижує сперміогенез, погіршує якість сперміїв
Норма протеїну на 1 к. од. (непарування – 100 г; парування – 125-130 г; інше навантаження – 135-‘140 г).
Вуглеводи впливають на якість сперми.
Цукрово-протеїнове відношення 0,8 : 1; покращують травлення і позитивно впливають на статеву активність. Надмірна кількість вуглеводів викликає ожиріння, а значить знижує статеву активність.
Вплив кальцію і фосфору.
Недостатня кількість веде до дегенерації сперміїв і патологічних змін в сім'яниках
Особливо велика роль фосфору. Відношення кальцію до фосфору 1 : 0,85-0,95
Вплив вітамінів : недостатня кількість каротину зменшує об'єм ейякуляту і концентрації сперміїв, погіршує якість. Погано впливає недостаток Д, нестача вітаміну Е – зникає статева збудливість.
Норми поживних речовин на 1900 кг живої ваги (непарувальний період)
К.од.
Перетравний
протеїн
Кальцій
фосфор
Каротин
0,7-1,3
100 г
7
5
50
3. Структура раціонів в зимовий період
Грубі корми – 25 – 40%
Концентровані корми – 40 – 50%
Соковиті корми  -  25-30%
Структура раціонів в літній період
Грубі корми – 15 – 20%
Концентровані корми – 35 – 45%
Зелені корми  -  35-40%
Норми кормів на 100 кг живої ваги : бобово-злакове сіно – 0,8-1 кг; концентровані корми   -  0,35-0,5 кг (суміш = дерть + висівки + макуха + шрот)
Для покращення біологічної цінності білка до раціонів включають на голову на добу : м'ясне, рибне, кров'яне борошно – 50-300 г; збиране молоко – 2-3 кг, курячі яйця – 4-6 штук.
Силос – 0,6-0,8 кг, коренеплоди – 0,4-0,6 кг на 100 кг живої ваги
Зелена трава – 10-20 кг на голову на добу (великі даванки зелених кормів знижують статеву активність)
Техніка годівлі і контроль за годівлею.
Ранком – 1/5 концентрованих кормів, 70% соковиті корми, частина сіна
День – решта соковитих кормів
Увечері концентровані корми і сіно. Зелених і соковитих кормів згодовувати за один прийом не більше 5-7 кг.
Спостерігати за станом тварини (вгодованість, жива вага)
При зниженні вгодованості збільшують корми тваринного походження; при ожиріннях – збільшують дозу грубих кормів.

Інструктивна карта 

ТЕМА: Визначення норми годівлі для бугаїв-плідників, складання раціонів.

МЕТА: Навчитися визначати норми годівлі для бугаїв-плідників в різні періоди навантаження.


ЗАВДАННЯ 1. Скласти раціон для бугая-плідника.

П О Р Я Д О К    В И К О Н А Н Н Я

ЗАВДАННЯ 1. Скласти раціон для бугая-плідника вагою _______;
навантаження _______.


Корми
%
кг
к.од
перетр.
протеїн
Са
Р
каро-
тин
норма



















всього







баланс










Для виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко «Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ, «Вища школа», 1999.


Після виконання практичного завдання студент повинен :

З Н А Т И :                                                                                В М І Т И :
1. Як визначити норму годівлі                                     1. Скласти раціон для

     для бугая-плідника?                                                      бугая-плідника.

Комментариев нет:

Отправить комментарий