1. Особливості годівлі
бугаїв-плідників.
2. Потреба бугаїв-плідників у поживних
речовинах і їх нормування.
3. Корми і раціони.
1.
Основний продукт, який ми отримуємо від бугаїв – сперма. А значить ми повинні
годувати їх так щоби покращити її якість. (активність, концентрацію).
2. В
зв'язку з тим, що бугаїв довго використовують як плідників, то у них
посилюються процеси дисиміляції (розпаду) над асиміляцією. І тому потрібний
високий рівень годівлі.
3. Для
підтримання високого рівня фізіологічного стану биків на довгий час не можемо
їх перегодовувати і недогодовувати. (недостатня годівля погано впливає на
розвиток сім'яників, секреторні функції залоз; перегодовування – ожиріння,
в'ялість)
2.
Сперма -
білковий продукт, тому підвищена потреба у протеїні. Недостатня
кількість його понижує сперміогенез, погіршує якість сперміїв
Норма
протеїну на 1 к. од. (непарування – 100 г ; парування – 125-130 г ; інше навантаження –
135-‘140 г).
Вуглеводи
впливають на якість сперми.
Цукрово-протеїнове
відношення 0,8 : 1; покращують травлення і позитивно впливають на статеву
активність. Надмірна кількість вуглеводів викликає ожиріння, а значить знижує
статеву активність.
Вплив
кальцію і фосфору.
Недостатня
кількість веде до дегенерації сперміїв і патологічних змін в сім'яниках
Особливо
велика роль фосфору. Відношення кальцію до фосфору 1 : 0,85-0,95
Вплив
вітамінів : недостатня кількість каротину зменшує об'єм ейякуляту і
концентрації сперміїв, погіршує якість. Погано впливає недостаток Д, нестача
вітаміну Е – зникає статева збудливість.
Норми
поживних речовин на 1900 кг
живої ваги (непарувальний період)
К.од.
|
Перетравний
протеїн
|
Кальцій
|
фосфор
|
Каротин
|
0,7-1,3
|
7
|
5
|
50
|
3.
Структура раціонів в зимовий період
Грубі
корми – 25 – 40%
Концентровані
корми – 40 – 50%
Соковиті
корми -
25-30%
Структура
раціонів в літній період
Грубі
корми – 15 – 20%
Концентровані
корми – 35 – 45%
Зелені
корми -
35-40%
Норми
кормів на 100 кг
живої ваги : бобово-злакове сіно – 0,8-1 кг ; концентровані корми -
0,35-0,5 кг
(суміш = дерть + висівки + макуха + шрот)
Для
покращення біологічної цінності білка до раціонів включають на голову на добу :
м'ясне, рибне, кров'яне борошно – 50-300 г ; збиране молоко – 2-3 кг , курячі яйця – 4-6 штук.
Силос –
0,6-0,8 кг ,
коренеплоди – 0,4-0,6 кг
на 100 кг
живої ваги
Зелена
трава – 10-20 кг
на голову на добу (великі даванки зелених кормів знижують статеву активність)
Техніка
годівлі і контроль за годівлею.
Ранком –
1/5 концентрованих кормів, 70% соковиті корми, частина сіна
День –
решта соковитих кормів
Увечері
концентровані корми і сіно. Зелених і соковитих кормів згодовувати за один
прийом не більше 5-7 кг .
Спостерігати
за станом тварини (вгодованість, жива вага)
При
зниженні вгодованості збільшують корми тваринного походження; при ожиріннях –
збільшують дозу грубих кормів.
Інструктивна карта
ТЕМА: Визначення
норми годівлі для бугаїв-плідників, складання раціонів.
МЕТА:
Навчитися визначати норми годівлі для бугаїв-плідників в різні періоди
навантаження.
ЗАВДАННЯ
1. Скласти раціон для бугая-плідника.
П О Р Я Д О К В И К О Н А Н Н Я
ЗАВДАННЯ
1. Скласти раціон для бугая-плідника вагою _______;
навантаження
_______.
Корми
|
%
|
кг
|
к.од
|
перетр.
протеїн
|
Са
|
Р
|
каро-
тин
|
норма
|
|||||||
всього
|
|||||||
баланс
|
Для
виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко
«Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ,
«Вища школа», 1999.
Після
виконання практичного завдання студент повинен :
З Н А Т
И :
В М І Т И :
1. Як
визначити норму годівлі 1. Скласти
раціон для
для бугая-плідника? бугая-плідника.
Комментариев нет:
Отправить комментарий