четверг, 12 марта 2020 г.

Основні принципи нормованої годівлі сільськогосподарських тварин


1.     Поняття норми годівлі.
2.     Раціони.
3.     Типи годівлі.

Норма годівлі – потреба тварин в енергії і поживних речовинах, необхідних для життя та отримання максимальної продуктивності. Нині застосовують деталізовані норми годівлі, які передбачають контроль годівлі тварин за багатьма показниками.
Так кормова норма для ВРХ визначається за 24 показниками, свиней – 27, овець – 18, коней – 29, птиці – 46.
Норма годівлі залежить : вид тварини, вік, жива маса, фізіологічний стан, напрям продуктивності. Орієнтовну потребу в кормових одиницях можна визначити з такого розрахунку (ВРХ) на 100 кг живої ваги – 1 к.од.; 0,5 к.од. на 1 кг молока, на 1 к.од.-100-115 к.од. перетравного протеїну, 8-10 г солі, 7-8 г кальцію, 5-6 г фосфору, 40 мг – каротину.
Раціон – набір і кількість кормів, спожитих твариною за добу.
Структура раціону - % відношення кормів у раціоні.
Порядок складання раціону.
Збалансований раціон – сума поживних речовин відповідає нормі годівлі, допускається 2-5% з одного або більшої кількості.
Тип годівлі характеризується структурою кормових раціонів.
Назва типу годівлі визначається звичайно кормами, які переважають в раціоні.
Для жуйних – силосно-сінажний, силосно-жомовий, концентрований, об’ємистий.

Комментариев нет:

Отправить комментарий