вторник, 17 марта 2020 г.

Годівля дійних корів.


Лактація триває 305 діб. На протязі цього періоду корови дояться нерівномірно. Визначають такі періоди : новотільний, роздій, власне доїння, запуск.
Новотільний період триває 15-20діб. В цей період тварини продукують молозиво, яке має надзвичайно високу поживність та кислотність. Під час новотільного періоду статеві органи тварини повинні прийти до норми. Молозиво є основним кормом для новонароджених телят. Від якості молозива залежить здоров'я теляти, тому основним кормом корови в цей період є сіно. В кінці періоду поступово до раціону необхідно вводити соковиті корми (кормові буряки) та концентровані корми.
Період роздою триває 60-90 днів. Метою цього періоду є роздоювання корів до максимальної продуктивності, до якої вони здатні. Роздоюванню корів сприяє порода тварини, а найголовніше годівля. Для того щоб стимулювати тварин до збільшення продуктивності, застосовують авансовану годівлю, суть якої полягає у збільшенні кормових одиниць (2-3 к.од.) до основної норми. Наприклад, якщо тварині згідно норм до продуктивності потрібно 8 кормових одиниць, то за авансованої годівлі ми повинні дати 10-11 кормових одиниць. Авансують годівлю тваринам до припинення збільшення продуктивності. Другим фактором, що сприяє роздоюванню тварин є підбір кормів. Молокогінними кормами вважаються соковиті (силос, кормові буряки) та концентровані корми. Для того щоб збільшувалась продуктивність, дійним коровам на 100 кг живої ваги необхідно 2-3 кг силосу, 1,5-2 кг кормових буряків. Концентровані корми розписують за такою схемою:
якщо продуктивність тварини до 10 л молока на добу
на 1 л молока – 200 г комбікорму
якщо продуктивність тварини до 15 л молока на добу
на 1 л молока – 250 г комбікорму
якщо продуктивність тварини до 20 л молока на добу
на 1 л молока – 300 г комбікорму
якщо продуктивність тварини більше  20 л молока на добу
на 1 л молока – 350 г комбікорму
Крім молокогінних кормів необхідно вводити грубі корми: сіно – 1 кг на 100 кг живої ваги, половину якого може становити солома. До раціонів можна вводити залишки технічного виробництва (макуха, барда, меляса) та мінеральні підкормки. При нестачі протеїну в раціонах можна додавати його замінники у вигляді сечовини. Високопродуктивні тварини під час роздою за не збалансованої годівлі  можуть хворіти на кетози та ацидози. Тому співвідношення цукру до протеїну повинно становити 0,8 – 1 : 1.
Норми годівлі для дійних корів.
На 100 кг живої ваги – 1 кормова одиниця.
На 1 літр молока – 0,5 кормових одиниць.
На 1 кормову одиницю – 110-120 г  перетравного протеїну
                                                       7 г кальцію
                                                       5 г фосфору
                                                     50 мг каротину
Контроль за повноцінністю годівлі. Під час роздою тварини втрачають живу вагу. Втрата ваги повинна бути не більше як 35 кг у молодих корів (до 5 років) і не більше 25 кг у повновікових корів.


Інструктивна карта 

ТЕМА: Складання раціону годівлі для дійних корів.

МЕТА: Навчитися складати раціон для дійних корів.

ЗАВДАННЯ 1. Скласти раціон для дійної корови під час роздою і в період доїння.

П О Р Я Д О К    В И К О Н А Н Н Я
Визначити норму годівлі і скласти раціон для дійної корови масою ____ і плановим надоєм _________ кг..

Корми
%
кг
к.од
перетр.
протеїн
Са
Р
каро-
тин
норма



















всього







баланс










Для виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко «Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ, «Вища школа», 1999.


Після виконання практичного завдання студент повинен :

З Н А Т И :                                                                              
1. Як визначити норму годівлі дійної корови?                                                               

  В М І Т И :
   1. Скласти раціон для дійної корови.


Комментариев нет:

Отправить комментарий