Лактація
триває 305 діб. На протязі цього періоду корови дояться нерівномірно.
Визначають такі періоди : новотільний, роздій, власне доїння, запуск.
Новотільний
період триває 15-20діб. В цей період тварини продукують молозиво, яке має
надзвичайно високу поживність та кислотність. Під час новотільного періоду
статеві органи тварини повинні прийти до норми. Молозиво є основним кормом для
новонароджених телят. Від якості молозива залежить здоров'я теляти, тому
основним кормом корови в цей період є сіно. В кінці періоду поступово до
раціону необхідно вводити соковиті корми (кормові буряки) та концентровані
корми.
Період роздою триває 60-90 днів. Метою цього періоду є
роздоювання корів до максимальної продуктивності, до якої вони здатні.
Роздоюванню корів сприяє порода тварини, а найголовніше годівля. Для того щоб
стимулювати тварин до збільшення продуктивності, застосовують авансовану годівлю, суть якої полягає у
збільшенні кормових одиниць (2-3 к.од.) до основної норми. Наприклад, якщо
тварині згідно норм до продуктивності потрібно 8 кормових одиниць, то за
авансованої годівлі ми повинні дати 10-11 кормових одиниць. Авансують годівлю
тваринам до припинення збільшення продуктивності. Другим фактором, що сприяє
роздоюванню тварин є підбір кормів. Молокогінними кормами вважаються соковиті
(силос, кормові буряки) та концентровані корми. Для того щоб збільшувалась
продуктивність, дійним коровам на 100 кг живої ваги необхідно 2-3 кг силосу, 1,5-2 кг кормових буряків.
Концентровані корми розписують за такою схемою:
якщо продуктивність тварини до 10 л молока на добу
на 1 л
молока – 200 г
комбікорму
якщо продуктивність тварини до 15 л молока на добу
на 1 л
молока – 250 г
комбікорму
якщо продуктивність тварини до 20 л молока на добу
на 1 л
молока – 300 г
комбікорму
якщо продуктивність тварини більше 20
л молока на добу
на 1 л
молока – 350 г
комбікорму
Крім
молокогінних кормів необхідно вводити грубі корми: сіно – 1 кг на 100 кг живої ваги, половину
якого може становити солома. До раціонів можна вводити залишки технічного
виробництва (макуха, барда, меляса) та мінеральні підкормки. При нестачі
протеїну в раціонах можна додавати його замінники у вигляді сечовини.
Високопродуктивні тварини під час роздою за не збалансованої годівлі можуть хворіти на кетози та ацидози. Тому
співвідношення цукру до протеїну повинно становити 0,8 – 1 : 1.
Норми годівлі для дійних корів.
На 100
кг живої ваги – 1 кормова одиниця.
На 1
літр молока – 0,5 кормових одиниць.
На 1 кормову одиницю – 110-120 г перетравного протеїну
50 мг каротину
Контроль за повноцінністю годівлі. Під час роздою тварини
втрачають живу вагу. Втрата ваги повинна бути не більше як 35 кг у молодих корів (до 5
років) і не більше 25 кг
у повновікових корів.
Інструктивна карта
ТЕМА:
Складання раціону годівлі для дійних корів.
МЕТА:
Навчитися складати раціон для дійних корів.
ЗАВДАННЯ
1. Скласти раціон для дійної корови під час роздою і в період доїння.
П О Р Я Д О К В И К О Н А Н Н Я
Визначити
норму годівлі і скласти раціон для дійної корови масою ____ і плановим надоєм _________
кг..
Корми
|
%
|
кг
|
к.од
|
перетр.
протеїн
|
Са
|
Р
|
каро-
тин
|
норма
|
|||||||
всього
|
|||||||
баланс
|
Для
виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко
«Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ,
«Вища школа», 1999.
Після
виконання практичного завдання студент повинен :
З Н А Т
И :
1. Як
визначити норму годівлі дійної корови?
1. Скласти раціон для дійної корови.
Комментариев нет:
Отправить комментарий