понедельник, 23 марта 2020 г.

ФІЗІОЛОГІЯ РОДІВ


ФІЗІОЛОГІЯ РОДІВ
План
1. Роди, фактори, що зумовлюють настання родів.
2. Взаємовідношення плодів і родових шляхів.
3. Родові перейми та потуги, періоди родів.
         Роди – складний фізіологічний процес, суть якого полягає у виведенні з  організму матері дозрілого плода та звільнення матки від плодових оболонок.
         Теорія тиску – плід досягнувши свого зрілого стану, сильно тисне на тканини матки і викликає рефлекторне скорочення матки.
         Теорія розтягнення – плід інтенсивно росте, розвивається, заповнює порожнину матки і приводить до максимального розтягнення її стінок, що є подразником для скорочення м’язів матки та виведення його.
         Теорія токсикозу – постійне накопичення в організмі матері великої кількості продуктів обміну речовин і які є фактичним подразником хеморецепторів матки, викликаючи її збудження і початок скорочення.
Теорія подразнення подразнення нервових закінчень м’язів матки вуглекислотою
Перенасичення організму матері CO2, яка надходить у великій кількості від плода в кінці вагітності і є основним подразником нервових закінчень м’язів матки, що викликає їх скорочення.
Теорія реакції маткового центру
         Родовий процес регулюється через так званий «матковий центр». Із збільшенням строків вагітності в організмі матері накопичуються гормони наднирників та задньої долі гіпофізу, плаценти, що обумовлює подразнення механо-хемо-баро рецепторів матки, а через них і відповідних маткових центрів у головному та спинному мозку. Імпульси концентруються, нагромаджуються і викликають формування родової домінанти. Після досягнення певного рівня вони викликають перші родові перейми у вигляді потужного скорочення матки, що є початком родів.
         Нейрогуморальна теорія Ніколаєва-Лазарєва-Петченка – всі причини початку родів поділяються на 3 групи:
        а) фактори, що підготовляють роди;
б) фактори, що викликают роди;
в) фактори, що підтримують ритміку родів.
Фактори, що підготовляють роди:
1.     зниження збудливості кори головного мозку і підвищення збудливості спинного мозку;
2.     підвищення збудливості нервово-мязового апарату матки;
3.     підсилення подразнень баро- і механорецепторів матки;
4.     накопичення естрогенів і зменшення концентрації прогестерону;
5.     накопичення глікогену і глютатіону, які підвищують збудливість міометрію.
Фактори, що викликають роди:
1.     подразнення рецепторів матки і її шийки плодом;
2.     різке зростання концентрації естрогенів.
Фактори, що підтримують роди:
1.     накопичення ацетилхоліну;
2.     накопичення великої кількості гормонів (окситоцин, адреналін, естрогени).
Отже, початок і перебіг родів обумовлені впливом таких факторів:
1.     нервово-рефлекторні фактори – зниження в кінці вагітності збудливості кори головного мозку і одночасне зростання збудливості спинного мозку та рецепторів матки, підвищення чутливості нервово-м’язових структур матки до окситоцину.
2.     гормональні фактори – зростання гормонів естрагенів (естрадіол, естрон, естріол) на скорочення матки.
3.     нейрогуморальні фактори – посилений синтез окситоцину, серотоніну, ацетилхоліну та різкий спад ферментів, що їх нейтралізують (окситоцинази);
4.     біоенергетичні фактори – зростання синтезу актоміозину (скорочувальний білок), глікогену, кальцію, натрію, калію, кобальту, заліза, цинку;
5.     метаболічні і трофічні фактори: накопичення продуктів обміну речовин плода;
6.     механічні фактори – різке зменшення продукції амніотичної рідини, посилений рух плода, матка не розтягується.
II.Родові шляхи складаються 2-х основних частин:
1.     кістково-зв’язкової основи (2 безим’янні кістки – сіднична, клубова, лобкова); зв’язки – крижово-сідничні зв’язки, тазові зв’язки.
2.     м’яких частин (вульва, присінок, піхва, шийка).
Знання розміщення плода у родових шляхах важливі для надання допомоги під час родів. Тому необхідно знати такі поняття:
Положення – відношення поздовжньої осі тіла плода до поздовжньої осі тіла матері. (неправильне: поперечне, вертикальне).
Передлежання – відношення окремої анатомічної ділянки тіла плода до входу в таз (головою, або тазове _ норма; спинне, черевне - паталогія).
 Позиція – розміщення спини плода відносно хребта і черевних стінок матері. Нормальна – верхня позиція, сипни догори.
Членорозміщення – відношення рухомих частин тіла плода стосовно його тулуба.
III. Родовий акт – складний рефлекторний процес, який складається з потугів та перймів. Скорочення м’язів матки – перейми, скорочення черевних стінок – потуги. Вони відбуваються ритмічно і послідовно, змінюючись періодами пауз. Відсутність пауз призводить до загибелі плода (кисневе голодування внаслідок пере тискання судин хоріону).
Періоди або стадії родів:
1.     підготовча або стадія розкриття шийки матки. Поява перших перейм. Скорочуються широкі маткові зв’язки рогів матки. Перейми сприяють обертанню плода, він приймає верхню позицію. Допомагають обертанню і навколоплідні води.
2.     стадія виведення плода або родова. Оболонки плоду, навколоплідні води і частини тіла входять у шийку матки, подразнюючи барорецептори шийки матки, що стимулює скорочення м’язів черевного пресу (потуги). Внутрішньоматковий тиск  на плід зростає до максимуму (640 кг на весь плід, 78 кг на вихід з тазу, плід ніби врізається в родові шляхи).
3.     послідова або стадія виведення посліду. Послід виділяється через 3-15 хв – кобили; 2-4 години – вівці, кози; 0.5 -1 годину – свині; 6 годин – корови.

Комментариев нет:

Отправить комментарий