1.
Особливості травлення овець.
-
Вівці жвачні тварини з 4-х камерним шлунком.
-
Ємкість рубця 10-12 л .
-
Ягнята у 2-х місячному віці перетравлюють поживні речовини корму на рівні
дорослих тварин.
-
Вибагливі до якості кормів.
-
Вівцям присуща саморегуляція очередності використання поживних речовин.
Тобто у першу чергу поживні речовини корму надходять у найважливіші органи і
системи (нервова система, кровоносна, розмноження) і у останню чергу на ріст та
утворення вовни. Тому при недостатній годівлі у першу чергу страдають жирова,
кісткова, м’язова тканини та вовна.
-
Необхідність балансування, годівлі по сірковмісних амінокислотах.
2.
Значення органічних речовин корму для організму овець.
Головна продукція овець – вовна. Якість якої у першу
чергу залежить від кількості та якості білків. Основний білок вовни – кератин,
який містить 2,5-5,5% сірки. При нестачі сірки в раціонах погіршується
перетравність поживних речовин, особливо клітковини, знижується використання
азотистих речовин, що у свою чергу веде до зменшення росту вовни і приросту
маси.
Легкоперетравні вуглеводи (крохмаль та цукор) регулюють
процес бродіння у рубці, сприяють мікробному синтезу амінокислот і вітамінів
групи В і К. Оптимальний рівень цукру в раціонах овець – 2-4 г на 1 кг живої ваги.
Цукро-протеїнове відношення 0,8:1, крохмалю до цукру 1,7 – 1,9 : 1.
Жири не тільки є джерело енергії, а також сприяють якості
вовни у вигляді жиропоту, що захищає вовну від пересихання.
Інструктивна карта
ТЕМА:
Вивчення норм годівлі вівцематок і складання раціонів.
МЕТА:
Навчитися визначати норми годівлі для вівцематок і складати раціон.
ЗАВДАННЯ
1. Визначити норми годівлі для вівцематок.
ЗАВДАННЯ
2. Скласти раціон для вівцематок.
П О Р Я Д О К В И К О Н А Н Н Я
Корми
|
%
|
кг
|
к.од
|
перетр.
протеїн
|
Са
|
Р
|
каро-
тин
|
норма
|
|||||||
всього
|
|||||||
баланс
|
Для
виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко
«Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ,
«Вища школа», 1999.
Після
виконання практичного завдання студент повинен :
З Н А Т
И :
В М І Т И :
1. Як
визначити норму годівлі 1. Скласти раціон для
для вівцематок? вівцематок.
Комментариев нет:
Отправить комментарий