понедельник, 23 марта 2020 г.

Годівля овець


1.     Особливості травлення овець.
-         Вівці жвачні тварини з 4-х камерним шлунком.
-         Ємкість рубця 10-12 л.
-         Ягнята у 2-х місячному віці перетравлюють поживні речовини корму на рівні дорослих тварин.
-         Вибагливі до якості кормів.
-         Вівцям присуща саморегуляція очередності використання поживних речовин. Тобто у першу чергу поживні речовини корму надходять у найважливіші органи і системи (нервова система, кровоносна, розмноження) і у останню чергу на ріст та утворення вовни. Тому при недостатній годівлі у першу чергу страдають жирова, кісткова, м’язова тканини та вовна.
-         Необхідність балансування, годівлі по сірковмісних амінокислотах.
2.     Значення органічних речовин корму для організму овець.
Головна продукція овець – вовна. Якість якої у першу чергу залежить від кількості та якості білків. Основний білок вовни – кератин, який містить 2,5-5,5% сірки. При нестачі сірки в раціонах погіршується перетравність поживних речовин, особливо клітковини, знижується використання азотистих речовин, що у свою чергу веде до зменшення росту вовни і приросту маси.
Легкоперетравні вуглеводи (крохмаль та цукор) регулюють процес бродіння у рубці, сприяють мікробному синтезу амінокислот і вітамінів групи В і К. Оптимальний рівень цукру в раціонах овець – 2-4 г на 1 кг живої ваги. Цукро-протеїнове відношення 0,8:1, крохмалю до цукру 1,7 – 1,9 : 1.
Жири не тільки є джерело енергії, а також сприяють якості вовни у вигляді жиропоту, що захищає вовну від пересихання.


Інструктивна карта 

ТЕМА: Вивчення норм годівлі вівцематок і складання раціонів.

МЕТА: Навчитися визначати норми годівлі для вівцематок і складати раціон.

ЗАВДАННЯ 1. Визначити норми годівлі для вівцематок.

ЗАВДАННЯ 2. Скласти раціон для вівцематок.

П О Р Я Д О К    В И К О Н А Н Н Я


Корми
%
кг
к.од
перетр.
протеїн
Са
Р
каро-
тин
норма



















всього







баланс










Для виконання роботи користуватися практикумом.
В.К.Кононенко «Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин»
Київ, «Вища школа», 1999.


Після виконання практичного завдання студент повинен :

З Н А Т И :                                                                                В М І Т И :
1. Як визначити норму годівлі                                     1. Скласти раціон для

     для вівцематок?                                                             вівцематок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий