Оцінка кормів за перетравними поживними речовинами
1. Визначення перетравності поживних речовин
кормів.
2. Поняття про коефіцієнт перетравності поживних
речовин корму. Фактори, що впливають на перетравність кормів: вид тварин,
порода, вік, якість і кількість корму, співвідношення кормів в раціоні, способи
підготовки кормів до згодовування їх.
3. Поняття про
протеїнове відношення корму.
1,2.
Знати, що таке перетравність важливо для оцінки поживності кормів і організації
правильної годівлі тварин. Від механічної, хімічної та біологічної дії поживні
речовини корму розщеплюються у травному каналі тварин на простіші складові
частини, які надходять у кровоносну та лімфатичну систему. Перетравність
поживних речовин корму визначають як різницю між поживними речовинами,
одержаними з кормом та виділеними з калом.
Приклад: корова одержала в
раціоні
КП = к-сть перетравлених речовин / к-сть з'їджених речовин x 100%
Перетравність
залежить від виду тварини: жуйні (корови, вівці, кози) дуже добре перетравлюють
рослинні корми, коні гірше, свині і птиця зовсім погано.
Молоді
тварини, у яких недостатньо розвинений апарат травлення, перетравлюють грубі
корми гірше ніж дорослі.
Кількість
корму: великі даванки корму погано перетравлюються, шлунок перевантажується і
корм не встигає просочитися ферментами і соками, внаслідок чого багато поживних
речовин виходить з каловими масами.
Склад
кормової даванки: однобічний склад кормів знижує перетравність організму. Вміст
клітковини більше за 25% сухої речовини знижує перетравність. Грубі корми тому
повинні складати не менше 30% і не більше 60%.
Способи
підготовки кормів до згодовування: хімічна обробка (вапном, лугом); біологічна
(дріжджі); пропарка (грубих корів); мелене зерно.
3.
На перетравність дуже впливає вміст протеїну в кормі. А ще більше
цукрово-протеїнове відношення. Для нормального перетравлення корму в організмі
жуйних тварин на 6-8 частин перетравних безазотистих речовин
(враховуючи жир х 2,25) має припадати не менше як одна частина перетравного
протеїну. Для цього визначають протеїнове відношення за формулою
ПВ = п. клітковина + (п.жир х 2.25) + п. БЕР / п.протеїн
Відношення
поживних речовин у межах 1:6-1:8 називають середнім, менше як 1:6 – вузьким,
більше як 1:8 – широким.
Вузьке
відношення характерне для кормів багатих протеїном.
Комментариев нет:
Отправить комментарий