воскресенье, 3 января 2021 г.

Оцінка кормів за перетравними поживними речовинами

 Оцінка кормів за перетравними поживними речовинами

1. Визначення перетравності поживних речовин кормів.

2. Поняття про коефіцієнт перетравності поживних речовин корму. Фактори, що впливають на перетравність кормів: вид тварин, порода, вік, якість і кількість корму, співвідношення кормів в раціоні, способи підготовки кормів до згодовування їх.

3. Поняття про  протеїнове відношення корму.

         1,2. Знати, що таке перетравність важливо для оцінки поживності кормів і організації правильної годівлі тварин. Від механічної, хімічної та біологічної дії поживні речовини корму розщеплюються у травному каналі тварин на простіші складові частини, які надходять у кровоносну та лімфатичну систему. Перетравність поживних речовин корму визначають як різницю між поживними речовинами, одержаними з кормом та виділеними з калом.

Приклад: корова одержала в раціоні 10 кг сухої речовини, а з калом виділила 3 кг, перетравність дорівнює 7 кг.

КП = к-сть перетравлених речовин / к-сть з'їджених речовин x 100%

         Перетравність залежить від виду тварини: жуйні (корови, вівці, кози) дуже добре перетравлюють рослинні корми, коні гірше, свині і птиця зовсім погано.

         Молоді тварини, у яких недостатньо розвинений апарат травлення, перетравлюють грубі корми гірше ніж дорослі.

         Кількість корму: великі даванки корму погано перетравлюються, шлунок перевантажується і корм не встигає просочитися ферментами і соками, внаслідок чого багато поживних речовин виходить з каловими масами.

         Склад кормової даванки: однобічний склад кормів знижує перетравність організму. Вміст клітковини більше за 25% сухої речовини знижує перетравність. Грубі корми тому повинні складати не менше 30% і не більше 60%.

         Способи підготовки кормів до згодовування: хімічна обробка (вапном, лугом); біологічна (дріжджі); пропарка (грубих корів); мелене зерно.

         3. На перетравність дуже впливає вміст протеїну в кормі. А ще більше цукрово-протеїнове відношення. Для нормального перетравлення корму в організмі жуйних тварин на 6-8 частин перетравних безазотистих речовин
(враховуючи жир х 2,25) має припадати не менше як одна частина перетравного протеїну. Для цього визначають протеїнове відношення за формулою

ПВ = п. клітковина + (п.жир х 2.25) + п. БЕР / п.протеїн

         Відношення поживних речовин у межах 1:6-1:8 називають середнім, менше як 1:6 – вузьким, більше як 1:8 – широким.

         Вузьке відношення характерне для кормів багатих протеїном.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий