пятница, 20 ноября 2020 г.

Тема: Утримання і розмноження бджіл.Тема: Утримання і розмноження бджіл.

 

Тема: Утримання і розмноження бджіл.

1.Утримання бджіл.

2.Розмноження бджіл.

 

Висока  продуктивність властива лише тим бджолиним сімям, яким створено сприятливі умови життєдіяльності. Стан і потреби сімей у певний період визначають переважно шляхом їхнього огляду. Технологія утримання бджіл передбачає такі огляди: огляд сімей після виставлення із зимівників (визначають стан сім’ї , наявність корму, наявність матки), весняна ревізія сімей з повним розбиранням гнізда, обробка бджіл від хвороб, розширення гнізда, відбір меду з частковим оглядом сімей, осіння ревізія на пасіці з повним оглядом гнізд, складання гнізд на зиму з детальним їх оглядом.

Стан сімї визначають коли вона облітується , якщо бджоли дружно облітуються, виносять сміття з вулика значить вони перезимували нормально. За відсутністю корму у вуликах бджіл необхідно підгодовувати. Голодним сімям дають медові стільники, що нагрілися у теплому приміщенні. Про наявність матки свідчать наявність розплоду і спокій бджіл.

Весняна ревізія- основна мета – докладно оцінити стан сімей після зимівлі, усунути недоліки створити нормальні умови для розвитку. Силу сімей оцініють за кількістю вуличок у гнізді,  повністю занятих бджолами. У сильних сімей повинно бути не менше 8 вуличок, у середніх – 6-7, слабших менше. Розплоду повинно бути на 3-4 рамках.

Чим більше бджіл матиме сімя в період медозбору, тим краще вона його використає. Силу сімї можна збільшити за надходженням свіжого меду та перги. Для розмноження бджіл матка повинна мати вільні комірки для відкладання яєць. Для розширення гнізда використовують коричневі та світло-коричневі стільники без трутневих комірок. Вони тепліші та швидко освоюються бджолами. Ставлять їх перед першою або після останньої рамки з розплодом. Пізніше стільники краще ставити в середині гнізда, бо скоро забиватимуться пергою. У міру росту сімей та при сталому потеплінні збільшують льотки, щоб не викликати задухи в гніздах і не відволікати бджіл.

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий