понедельник, 26 октября 2020 г.

ТЕМА: Основи зоогігієни і ветеринарії.

 

ТЕМА: Основи зоогігієни і ветеринарії.

1.     Поняття про зоогігієну.

Зоогігієна – наука про охорону здоров’я тварин. Ця наука вивчає вплив на організм різних факторів середовища (атмосфери, клімату, грунту, складу води). Запобігти  захворюванням, спільним для людини і тварин можна проведенням зоогігієнічних заходів.

         Вивчати і впроваджувати гігієнічні способи утримання тварин почали ще до початку нашого літочислення (Індія, Вавілон, Єгипет, Греція, Рим).

Зоогігієну поділяють на загальну і спеціальну.

Зоогігієнічні вимоги до повітряного середовища. Склад повітря і фізичні його властивості.

Хімічний склад повітря: 78%- азот, 20%-кисень, 0,03% - вуглекислий газ, 1% інертних газів (аргон, неон і т.д.).

Водяна пара – 0,01-4%.

Різні складові частини неоднаково впливають на організм тварин.

Азот – безпосередньо не впливає. Основне призначення – розрідження О2 і SО2.

Кисень – дуже важливе значення :

1 – дихання;

2 – усі хімічні процеси, які відбуваються в організмі тільки при наявності О2

Вміст О2 в приміщенні може зменшуватися до 18 -16%  - продуктивність, здоров’я, у птиці – задишка.

SО2 Збільшення концентрації SО2 у крові призводить до збудження дихального центру. Дихання стає швидким і глибоким. У птиці зупинка дихання.

         У приміщеннях, де немає вентиляції SО2 нагромаджується . При видиху – 4,2% SО2 при 1% SО2  в приміщенні – дихання швидке , 10% - прискорення пульсу.

Максимально допустимо SО2 в приміщеннях – 0,25%, нормально 0,1-0,15%.

NH4  - аміак – постійне вдихання повітря з невеликими домішками

( 0,1мг/л) несприятливо позначається на здоров’ї тварин.

NH3  - розщеплюється на слизових оболонках, викликає подразнення (кашель, сльозотеча, бронхіт, коньюктивіт, набряк легенів, уражається центральна нервова система, зупинка дихання).

N2Sсірководень. В атмосфері немає.

Токсичний ! !  ! Утворюються в результаті гниття білків.

Вдихання невеликої кількості (0,015 мг/л) – запалення слизових оболонок, кисневе голодування, порушення ЦНС.

2.     Фізичні властивості повітря.

2.1.         Вплив температури і вологості.

Зниження температури і збільшення вологості призводить до зменшення молочної продуктивності на 30-40%, м’ясної продуктивності – 40-50%. В організмі утворюється тепло внаслідок хімічної реакції. Завдяки безперервному теплоутворенню і підтримується температура тіла.

         Тепловіддача – тепло, що виділяє тварина в повітря.

Низькі температури (0°) збільшують тепловіддачу і тому для збереження температури тіла в організмі посилюються обмінні процеси; при температурі +25° - віддача тепла уповільнюється – перегрівання тіла (теплоудар).

2.2.         Вологість. Визначають за показниками відносної вологості.

Відносна вологість = абсолютна вологість (водяна пара у повітрі)     х 100

                      максимальна кількість, яку може поглинути 1 м3 повітря

Вологість + низька температура = збільшення тепловіддачі (бронхопневмонія, запалення легенів, розлади травлення, ревматизм, мастит).

Вологість + висока температура = теплозатримка в організмі, тепловий удар.

При високій вологості – організм не віддає тепло з потом.

Набряк мозку, крововилив у ньому, прискорене скорочення серця, висока температура тіла, риніту, ларингіту, фарингіту, трахеїту.

Найбільш небезпечний – організований туберкульоз, сап, стовбняки.

Сухе повітря і висока температура = тепловіддача разом з потом

Низька температура і сухе повітря = знижує тепловіддачу простудні захворювання дуже рідко бувають.

Однак дуже низька вологість повітря (55%) впливає негативно.

Сухість слизових оболонок шкірного покриву, посилена спрага, зниження апетиту, зниження продуктивності і затримка росту.

2.3.         Вплив руху повітря.

Швидкість обчислюють у м/с.

Норма – 0,15м/с – 0,5м/с.

2.4.         Пил у повітрі і вплив його на тварин.

Пил:  органічний, неорганічний, організований.

Неорганічний – грунт, органічний – часточки кормів, підстилки, гною, волосся.

Організований – спори грибків, різні мікроорганізми в приміщенні більше 50% організований.

Комментариев нет:

Отправить комментарий