среда, 30 марта 2022 г.

Відгодівля ВРХ

1.                Види відгодівлі;

2.                Типи відгодівлі.

Відгодівля — це годівля призначених на м'ясо тварин, яка спрямована на одержання в найкоротший термін запланованого приросту їх живої маси.

Існують такі види відгодівлі ВРХ: відгодівля молодняка, відгодівля дорослих вибракованих тварин. Відгодівлю молодняка поділяють на: нормально-розвинутий молодняк у 6 міс. з відгодовуванням його до 12 міс. Постановочна вага у 6 міс. повинна бути не менше 150 кг. Вага у 12 міс.  — не менше 320-420 кг.  Худий молодняк, який у 6 міс. має вагу менше 150 кг. Спочатку такий молодняк доводять до середніх кондицій вгодованості, а потім ставлять на відгодівлю. Відгодовують до 16-18 міс. Вага може бути 420 кг. Якщо на відгодівлю поставити худий молодняк — вкінці відгодівлі ми отримаємо мало м’яса та багато жиру.

Відгодівля дорослих вибракованих тварин.  На відгодівлю ставлять вибракованих корів, плідників. Відгодовують 2-3 міс. тварини збільшують вагу за рахунок відкладення жиру в тілі.   

Типи відгодівлі: силосний, сінажний, жомовий, відгодівля на барді, нагул.

Тип відгодівлі визначається за назвою корму, частка якого є найбільшою в раціоні тварини.

Силосний тип відгодівлі

Силос — кислий консервований корм, який виготовляють з рослин багатих на цукор (кукурудза). Силос багатий на вуглеводи, вітамін С, каротин. Силос, який був виготовлений з дотриманням всіх технологічних умов заготівлі, дуже добре поїдається тваринами. У структурі раціону він становить 50% і більше. Це є соковитий корм, при неправильному згодовуванні якого порушується  робота шлунково-кишкового тракту. Під час згодовування силосу необхідно в раціони вводити на кожні 10 кг силосу 1 кг сіна або соломи. Силос бідний на білки, тому необхідно додатково до раціонів вводити концентровані корми (зернові корми).

Синажний тип

Універсальний корм , який виготовляють з бобових рослин (конюшина, люцерна), багатий на вуглеводи, вітаміни, білки. При відгодівлі цим кормом до раціонів можна не вводити сіно та кормові буряки, але необхідно додавати концентровані корми в кількості 10-15 % в структурі раціону.

Жомовий тип

Жом — це відходи цукрового виробництва. Корм має загальну низьку поживність, але має багато вуглеводів. В структурі раціону становить 60 %. З метою кращого травлення цього корму у великих кількостях до раціонів обов’язково вводять сіно з розрахунку на 10 кг жому — 1 кг сіна (10/1), а також обов’язково додавати концентровані корми 25-30 %. При відгодівлі жомом порушується баланс між Са і Р (кальцієм і фосфором) в сторону Са (7/1) при нормі (2/1). Тому необхідно вводити мінеральні підкормки багаті на Р (динатрій фосфат).

Відгодівля тварин барді (брага)

Барда — корм, який отримують під час виробництва спирту із зерна.

Барда має низьку загальну поживність, але багата на білки. У цьому кормі порушений баланс між Са і Р в сторону Р, тому необхідно додатково вводити підкормки з високим вмістом Са (крейда). При відгодівлі бордою структура раціону є такою: барда — 50-60%, грубі корми (сіно) — 30%, соковиті корми (кормові буряки) —10-20%.

Нагул ВРХ

Нагул — це нажировування тіла твариною на зеленій траві під час випасання. Найоптимальніший тип відгодівлі ВРХ — дешевий, містить багато вітамінів та мінеральних речовин, на початку пасовищного періоду трава багата на білки. Під час випасання для нормального травлення шлунку тваринам необхідно згодовувати грубі корми (сіно) 10-15%  в структурі раціону. Сіно необхідно згодовувати або рано, або ввечері.

При всіх типах відгодівлі середньодобові прорости тварин повинні сановити не менше 600 г на добу.    

Комментариев нет:

Отправить комментарий